Accommodatie

Gebouwen en vertrekken

De Pelgrimshoeve is gevestigd in een typische langgevelboerderij. Daarachter ligt een ruime tuin, waarin het informatiecentrum van het Nederlands Genootschap van St. Jacob gevestigd is. ‘t Atelier, zoals het gebouwtje heet, kan ook gebruikt worden voor vergaderingen en cursussen. In de tuin staan nog enkele kleine optrekjes waaronder een fietsenstalling. Twee terrassen bieden de gelegenheid bij droog weer buiten te zitten! De Pelgrimshoeve beschikt over verschillende een- en tweepersoons gastenkamers. Op de gang zijn douches en toiletten. De kamers zijn voorzien van wastafel, zithoekje en eenpersoons bedden. Voor de gasten zijn lakens, dekens, hoofdkussen, handdoek en washandje beschikbaar. Pelgrims gebruiken meestal een slaapzak. Beneden is een grote eet- en zitkamer, een keuken en een verblijfsruimte voor de gastheer en gastvrouw. Aan de hoeve is een mooie huiskapel gebouwd, die natuurlijk ook beschikbaar is voor onze gasten.

Tuin

In de voortuin staat een bord en een kunstwerk van mozaïek om aan te geven dat ons huis een pelgrimshuis is. In de achtertuin ligt een groot grasveld omzoomd door bomen. Daarachter staan enkele bijenkorven verscholen tussen het groen. De voormalige groentetuin helemaal achterin is nu siertuin met een grasrand in de vorm van een S, doelend op Santiago. Naast het “’t Atelier” staat een wegwijzer met pijlen die de afstanden aangeven van verschillende gebouwen en pelgrimsroutes. Op het parkeerterrein achter de oprit, ligt een geschilderd labyrint.

Buurt

lambertuskerk

De Pelgrimshoeve ligt vlakbij de mooi gerestaureerde St. Lambertuskerk. Daar worden naast de diensten ook druk bezochte concerten gehouden. Tegenover de hoeve ligt de dokterspost en het gemeenschapshuis. Ook kinderstemmen van de nabijgelegen Lambertusschool kleuren de sfeer in de buurt. Op het einde van de Servatiusstraat ligt Hotel Restaurant De Gouden Leeuw – www.brouwerijvessem.nl (0497-591252) Op 500 meter afstand ligt de Jacobushoeve, een kringloop- en ontmoetingsproject, dat is voortgekomen vanuit initiatieven vanuit de Pelgrimshoeve. www.jacobushoeve.nl

Dorp

vessem-de-beerzeVessem is gelegen in de Kempen, een streek gekenmerkt door: natuur, avontuur, en een bourgondisch cultuur met als kernwoorden: ingetogen, bescheiden, rust, eerlijk en puur. Vessem is een heerlijk dorp om in te wonen: een zaligheid tussen de Zaligheden. Het is een zaligheid op zichzelf en het best bewaarde geheim van de Kempen. Een karakteristiek van de bewoners is: goedheid, gemoedelijkheid, hulpvaardigheid en standvastigheid. Vessem is van oudsher een agrarische gemeenschap waar ook de gevolgen van de reconstructie niet ongemerkt aan voorbij gegaan zijn. Er is volop gelegenheid tot wandelen, fietsen en logies.
Het dorp ligt in de Kempen in Noord-Brabant aan het riviertje de Kleine Beerze. Tot 1997 behoorde Vessem tot de gemeente Vessem, Wintelre en Knegsel. Vessem had eind 2010 zo’n 2189 inwoners. In de nabije bossen bevindt zich het natuurreservaat Groot- en Kleinmeer. Momenteel behoort Vessem, samen met de kerkdorpen: Duizel, Eersel, Knegsel, Steensel en Wintelre , tot de gemeente Eersel. Voor een mooie foto impressie ga naar: www.vessemdekempen.nl; voor algemene informatie naar vessem.info