Activiteiten

Pelgrimeren voor volwassenen

Pelgrimeren en labyrint
Vrijwilligers verzorgen programma’s voor groepen, die pelgrimerend naar de pelgrimshoeve willen komen. Zij beheren het labyrint naast het gebouw en dragen de betekenis ervan uit.

Pelgrimsweekend
Heeft u interesse, geeft u dan onderstaande gegevens per email door aan:
pelgrimsweekenden@gmail.com
• Voornaam, Achternaam en tussenvoegsel, man/vrouw
• Geboortedatum
• Wandelaar/ fietser
• Adres, Postcode, Woonplaats
• Telefoon thuis & mobiel, email
• komt u alleen of met een partner/vriend(in)
• eventuele wensen tav. eten of slapen en voorkeursdatum v/h weekend.
Als er plaats is in het weekend van uw wens, krijgt u daarvan een bevestiging.

Gastheerschap
Heb je zin om dicht bij huis een weekje gastheer of gastvrouw te zijn
Onze Pelgrimshoeve is een rustplaats voor doortrekkende pelgrims, een voorbereidingsplek voor hen die willen gaan pelgrimeren, een eindpunt voor jeugdige pelgrims, een ontmoetingsplek voor vrijwilligers en gasten. Onze Pelgrimshoeve heeft verschillende slaap- en verblijfsruimtes, gelegen in een oude verbouwde boerderij in het centrum van het prachtige dorpje Vessem. Het is een van de typische dorpjes in de Kempen, waar het fijn is om te wandelen en te fietsen.
Hier ontvangen wij het gehele jaar pelgrims die in voorbereiding of onderweg zijn naar Santiago de Compostella en Rome. Ook fietsers en wandelaars kunnen terecht voor overnachting, ontbijt en andere diensten: zoals het verkrijgen van informatie en het ontvangen van een pelgrimspas of een attribuut als een schelp e.d. Wij zenden pelgrims officieel weg zonder of in aanwezigheid van familie, vrienden of bekenden. Wij bieden groepen mensen dag- en tweedaagse programma’s aan om het pelgrimeren zelf te ervaren. Samen pelgrimeren door het afgelegde leven tot hier toe is weer een andere mogelijkheid.
Wandelaars die een van de drie lange afstandsroutes lopen Pelgrimspad; Het Peerkepad en de Via Monastica zijn welkom in de hoeve.
Om deze gastvrijheid te bieden zijn wij altijd blij met nieuwe vrijwilligers die graag bereid zijn om een weekje klaar te staan voor de pelgrim onderweg.
Lijkt het je wat neemt dan contact op met ons via e-mailadres: Gastheerschap@outlook.com

Pelgrimsweekenden en terugkom-bijeenkomsten
Enkele keren per jaar wordt door de groep vrijwilligers een voorbereidings- en terugkomweekend gehouden. Deze worden gehouden van vrijdag 16.00 uur tot zaterdag 16.00 uur, met een maximum aantal van 12 personen. De weekenden worden geleid door twee ervaren vrijwilligers. Tijdens de voorbereidingsweekenden gaan wij in op conditionele en praktische zaken en wordt aandacht besteedt aan geestelijke en mentale voorbereiding. Tijdens de terugkomweekenden kunnen ervaringen worden gedeeld. Opgave en informatie: pelgrimsweekenden@gmail.com. De data voor deze bijeenkomsten vindt u hier op onze website.

Jacobus wandeling 25 juli
Samen met vrijwilligers van het kringloopproject Jacobushoeve organiseren we “De Camino in de Kempen”, een tweetal pelgrimsroutes hier inde buurt van Vessem. Informatie via: Marijke Pouw – marijkepouw.t@gmail.com

Dagprogramma: Pelgrimeren door je leven
Op Pelgrimshoeve Kafarnaum in Vessem hebben we een dagprogramma ontwikkeld rond het thema “pelgrimeren”. Voor groepen tussen de 10 en 20 personen verzorgt een groep vrijwilligers voor u dit dagprogramma. De dag begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 u. De ontvangst is met  koffie/thee en er is een gezamenlijke lunch. Het inhoudelijke programma besteedt aandacht aan de betekenis van pelgrimeren en met name aan  onze eigen pelgrimstocht door het leven. De begeleiders  maken  gebruik van de metaforen uit de pelgrimswereld om onze levensweg te verduidelijken en ons daarvan bewuster te maken. Ook kan een kort bezoek aan het Cruz de Ferro en het stiltecentrum op de Jacobushoeve in het programma opgenomen worden. De mogelijkheid bestaat om vooraf, met enkele mensen van de groep die zich aangemeld heeft, onderwerpen te bespreken die aan de orde kunnen komen om zo een programma op maat te maken. Voor meer informatie kunt u zich richten tot Marijke Pouw – marijkepouw.t@gmail.com

 

Pelgrimeren voor de jeugd

Project voor leerlingen van de basisschool
In 2008 werd een project gestart om leerlingen van groep 8 een pelgrimage te laten maken vanuit hun school naar de Pelgrimshoeve. Sindsdien zijn er een paar duizend kinderen te gast geweest op onze Pelgrimshoeve om al bewegend belangstelling te hebben voor elkaars levenstocht en zich bewust te worden van het belang van de metaforen uit de pelgrimswereld zoals: de weg die je kiest, je (levens)omstandigheden, je gevulde rugzak, je pelgrimsstaf als hulp, je schelp als identiteit, de natuur en de stilte in jezelf.
Gegevens en verslagen over dit succesvolle project, evenals opgave voor deelnamen als begeleider(ster) zijn te verkrijgen bij Jac Naus – jjmnaus@gmail.com. (zie ook de planningslijst)

Pelgrimeren voor de jeugd – Voorlichtingsvideo from Kafarnaum on Vimeo.

Project voor middelbare scholieren
Voor de brugklassers ontwikkelde de werkgroep sinds 2010 tweedaagse pelgrimstochten. Vanuit school wordt de eerste dag gepelgrimeerd naar de Pelgrimshoeve, waar wordt overnacht. Op die eerste dag worden ontmoetingen geregeld zoals een bezoek aan een centrum voor verstandelijke gehandicapten, de voedselbank en een voordracht van een pelgrimsreis. De tweede dag loopt de groep van tien brugklassers samen met hun leraren en begeleiders via het pelgrimspad naar de H. Eik in Oirschot en daarna naar de zusters Franciscanessen in Oirschot. Informatie over deze tochten via Frans Roijendijk – f.roijendijk@kpnplanet.nl.